Gezond eten

Wat je moet weten over voedingssupplementen

Niet iedereen weet wat de werking van voedingssupplementen juist inhoudt. Ze worden in sommige gevallen door de huisarts voorgeschreven wanneer je een tekort van iets hebt in je lichaam. Het is belangrijk om te weten dat deze supplementen een aanvulling zijn op je voeding. Ze mogen geen voeding vervangen.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn, zoals hierboven al is vermeld, een aanvulling op je dagelijkse voeding. Supplementen vind je vaak terug in de vorm van pilletjes die je in de ochtend of bij een maaltijd moet innemen. Daarnaast bestaan ze ook als druppels die je met water of vruchtensap moet mengen. Ze bevatten in de meeste gevallen een of meerdere vitamines en mineralen die een positief voedingskundig effect hebben. Er bestaan veel verschillende soorten supplementen. Wanneer je meer informatie wil, kan je raad vragen bij je huisarts.

Wat zijn probiotica?

Probiotica is een onderverdeling van voedingssupplementen. Dit zijn supplementen die levende bacteriën bevatten die ook in ons lichaam voorkomen. Je kan het ook omschrijven als micro-organismen die een positief effect hebben op je gezondheid. Ze kunnen onder meer gebruikt worden om een verstoorde darmflora te herstellen of tegen constipatie en diarree. Probiotica kopen kan je bij de drogist of bij je apotheker kopen.

Wanneer innemen?

Probiotica neem je best enkel in wanneer je klachten hebt van onder meer je darmen. Wanneer je helemaal gezond bent, heeft het innemen van probiotica geen nut. Voedingssupplementen worden voornamelijk genomen om een gevarieerde inname van mineralen en vitaminen te verzekeren. Goede voedingssupplementen zijn bovendien van natuurlijke aard waardoor ze niet schadelijk zijn voor je lichaam. Daarnaast kunnen supplementen ook helpen om je weerstand te verhogen. Dit is geen overbodige luxe in de wintermaanden wanneer je altijd al vatbaarder bent voor verkoudheden en ziektes.