Medisch

Denk aan je lichaam en beweeg genoeg

Zitten is erger dan roken. Zitten is een ziekte.

Zitten is dodelijk.

De beschuldigingen tegen een zittend leven stapelen zich op. De moderne samenleving moedigt inactiviteit aan en langdurig zitten is gekoppeld aan chronische ziekten en veroorzaakt schade aan uw wervelkolom. De kern van het probleem zijn werkomgevingen die werknemers aanmoedigen om uren achter elkaar te zitten.

Hoewel het onvermijdelijk kan zijn om de hele dag aan uw computer vast te zitten, kunt u meer activiteit in uw dag brengen, of u nu de juiste houding voor ogen houdt of investeert in een zit-sta-bureau. Maar om echt te begrijpen waarom u lange rekoefeningen in zittende positie moet vermijden, moet u het onderzoek kennen achter wat sommigen in de medische gemeenschap ‘zittende ziekte’ noemen.

jongen en meisje zittend op een bank met computers
Of het nu komt door het verzenden van talloze e-mails op het werk, tijdens het groenten voor de tv of tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer, mensen brengen een groot deel van hun wakkere uren zittend door – en de impact van dit niveau van inactiviteit is grimmig. Fotobron: 123RF.com.

Gezondheidsrisico’s van een zittende levensstijl


Maar liefst 70% van de mensen brengt elke dag zes of meer uur zittend door, volgens een onderzoek uit 2012 van de National Health and Nutrition Examination Surveys. Of het nu komt door het verzenden van talloze e-mails op het werk, tijdens het eten voor de tv of tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer, mensen brengen een groot deel van hun wakkere uren zittend door – en de impact van dit niveau van inactiviteit is grimmig. Ook de opkomst van games op consoles of telefoons zijn niet bevorderlijk.

Een rapport uit 2015 in Annals of Internal Medicine vond een verband tussen langdurig zitten en een groter risico om door alle oorzaken te overlijden, zelfs voor degenen die regelmatig aan lichaamsbeweging deden. Een sedentaire levensstijl bleek ook het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde kankers (borst-, colon-, colorectale, endometrium- en epitheliale eierstok) en type 2-diabetes bij volwassenen te verhogen.

De resultaten kwamen uit een review van 47 onderzoeken naar de gezondheidseffecten van een zittende levensstijl. De auteurs waren verantwoordelijk voor de soorten activiteiten die mensen ondernemen, van vrijetijdsactiviteiten tot intense fysieke activiteit.

Het is niet verwonderlijk dat de onderzoekers ontdekten dat degenen die niet aan lichaamsbeweging deden, het grootste risico hadden op gezondheidsproblemen die samenhangen met sedentair zijn. Wat nog fascinerender is, is de ontdekking dat mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging deden, ook risico liepen op dezelfde medische problemen. Maar degenen die oefenden, hadden een kleiner risico dan hun niet-oefenende tegenhangers.

Het voordeel is dat oefening – zelfs als je het regelmatig doet – je geen gratis pas geeft om de rest van de dag inactief te zijn. Maar geef het trainen niet op: het toevoegen van slechts twee minuten lichtactiviteit aan elk uur zittend kan het risico op overlijden met een derde verlagen, volgens een onderzoek uit 2015 van Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Hoe zitten pijn doet aan je rug en nek


Voelt u zich na een lange werkdag achter uw bureau net zo verfrist als toen u die ochtend op kantoor aankwam? Het antwoord is waarschijnlijk nee.

Als u een groot deel van uw dag zittend doorbrengt, kan uw ruggengraat pijnlijk, stijf en pijnlijk worden. Dat komt omdat te veel zitten, hoewel het misschien ontspannend is, de spieren en schijven van uw rug en nek belast. Deze positie resulteert in strakheid van uw heupbuigers zoals de iliopsoas-spier en druk en enige ischemie (beperkte bloedstroom) van uw bilspieren – de gluteus maximus. Deze spier is een belangrijke ondersteuner van de wervelkolom.

Dus let erop! kom van die bank af, stop met het spelen van games en tv kijken!