Medisch

Hoe gaat een haartransplantatie in zijn werking?

Een haartransplantatie die wordt uitgevoerd door Nielsen Haarkliniek kan met behulp van twee technieken worden uitgevoerd. In beide gevallen worden gezonde haarzakjes geoogst uit een donorgebied, om die vervolgens te implementeren op kale plekken hoofdhuid. Als donorgebied wordt de haarkrans gebruikt. Dat is het gebied aan de randen van het hoofd. Daar wordt de hoofdhuid nooit kaal, want dat zijn plekken die tot de permanente lichaamsbeharing horen. Daardoor is de kans dat je na een behandeling door Nielsen Haarkliniek opnieuw last krijgt van kaalheid nagenoeg nul.

Twee technieken

De methoden die veel gebruikt worden bij een haartransplantatie verschillen met name wat betreft de wijze waarop de haren uit het donorgebied worden geoogst. Het plaatsen van de geoogste haren is bij alle methoden identiek. Daarvoor wordt door de specialisten van Nielsen Haarkliniek een kleine incisie gemaakt op de plek waar de haren moeten komen. In die incisie worden de geoogste haren als het ware geplant. Het lijkt erg op de manier waarop een bos wordt aangeplant met jonge boompjes. Voor elk boompje wordt er een gaatje gegraven, waar de plant in wordt gezet. Na verloop van tijd gaat elk boompje groeien en ontstaat er een bos.

FUE en FUT

Het oogsten van de haren kan met behulp van een FUE methode en de FUT methode. Bij de FUE methode worden de haarzakjes één voor één uit het donorgebied gehaald. Bij de FUT methode wordt telkens een strookje huid met haarzakjes uit het donorgebied gehaald. Vervolgens worden de haarzakjes uit het strookje huid gehaald. Dat zorgt wel voor kleine littekens in het donorgebied. Maar omdat de huid meteen wordt gehecht is dat nauwelijks zichtbaar. Bovendien zijn de strookjes haar die weg worden gehaald heel klein. Bij Nielsen Haarkliniek worden beide methoden toegepast.

Voor- en nadelen

Het voordeel van de FUE methode is, dat er geen littekens ontstaan. Dat kan een rol spelen als de patiënt een heel kort kapsel wil dragen. Een ander voordeel is, dat de haarzakjes heel dicht bij elkaar kunnen worden geplaatst. Een nadeel van de FUE methode is, dat het haar voorafgaand aan de haartransplantatie moet worden afgeschoren. Een ander nadeel van deze methode is dat er per behandeldag niet zoveel haarzakjes getransplanteerd kunnen worden als met de FUT methode. Er zijn voor een haartransplantatie bij Nielsen Haartechniek dus meer behandelingen nodig. De FUT methode heeft als nadeel dat het haar langer dan 2 centimeter moet blijven om de littekens te verbergen.