Medisch

Hulp bij verslaving

Heeft u of een naaste te maken met een gokprobleem? Onderzoek de waarschuwingssignalen en symptomen en leer hoe u kunt stoppen.
Profielaanzicht van een vrouw die lacht terwijl ze naar de gok automaat staart, haar hand op de hendel, verlicht door het roze licht van de machine


Gokproblemen kunnen iedereen overkomen, van alle rangen en standen. Je gokken gaat van een leuke, ongevaarlijke afleiding tot een ongezonde obsessie met ernstige gevolgen. Of u nu gokt op sport, krasloten, roulette, poker of slots – in een casino, op het circuit of online – een gokprobleem kan uw relaties onder druk zetten, uw werk verstoren en tot financiële rampen leiden. Je kunt zelfs dingen doen waarvan je nooit had gedacht dat je ze zou doen, zoals enorme schulden aangaan of zelfs geld stelen om te gokken.

Gokverslaving – ook bekend als pathologisch gokken, compulsief gokken of gokstoornis – is een stoornis in de impulsbeheersing. Als je een dwangmatige gokker bent, heb je geen controle over de impuls om te gokken, zelfs niet als het negatieve gevolgen heeft voor jou of je dierbaren. Je gokt of je nu goed of slecht bent, blut of flush, en je blijft gokken, ongeacht de gevolgen, zelfs als je weet dat de kansen tegen je zijn of je het je niet kunt veroorloven om te verliezen.

Natuurlijk kun je ook een gokprobleem hebben zonder helemaal uit de hand te lopen. Probleemgokken is elk gokgedrag dat je leven verstoort. Als je bezig bent met gokken, er steeds meer tijd en geld aan besteedt, verliezen najaagt of gokt ondanks ernstige gevolgen in je leven, heb je een gokprobleem.

Een gokverslaving of -probleem gaat vaak gepaard met ander gedrag of stemmingsstoornissen. Veel probleemgokkers lijden ook aan problemen met middelenmisbruik, onbeheerde ADHD, stress, depressie, angst of bipolaire stoornis. Om uw gokproblemen te overwinnen, moet u ook deze en andere onderliggende oorzaken aanpakken.

Hoewel het misschien voelt alsof je machteloos bent om te stoppen met gokken, zijn er genoeg dingen die je kunt doen om het probleem te overwinnen, je relaties en financiën te herstellen en eindelijk de controle over je leven terug te krijgen.
De eerste stap is om de mythen te scheiden van de feiten over gokproblemen:

Mythen en feiten over gokproblemen


Mythe: je moet elke dag gokken om een ​​probleemgokker te zijn.

Feit: Een probleemgokker kan vaak of niet vaak gokken. Gokken is een probleem als het problemen veroorzaakt.

Mythe: Probleemgokken is niet echt een probleem als de gokker het zich kan veroorloven.

Feit: problemen veroorzaakt door overmatig gokken zijn niet alleen financieel van aard. Te veel tijd besteed aan gokken kan ook leiden tot relatie- en juridische problemen, baanverlies, geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder depressie en angst, en zelfs zelfmoord.

Mythe: Een gokprobleem hebben is gewoon een kwestie van zwakzinnig, onverantwoordelijk of onintelligent zijn.

Feit: Gokproblemen treffen mensen van alle niveaus van intelligentie en alle achtergronden. Mensen die voorheen verantwoordelijk waren en een sterke wil hebben, hebben net zoveel kans om een ​​gokprobleem te ontwikkelen als ieder ander.

Mythe: Partners van probleem gokkers zetten hun geliefden vaak aan tot gokken.

Feit: probleemgokkers proberen vaak hun gedrag te rationaliseren. Anderen de schuld geven is een manier om te voorkomen dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun acties, inclusief wat nodig is om het probleem op te lossen.