Medisch

Krijg je Omega 3’s binnen zonder vis te eten!

Het is geen geheim dat omega-3 vetzuren essentieel zijn voor onze algehele gezondheid. Maar als je veganist bent, kan het een uitdaging zijn om aan je omega-3 te komen. Er zijn echter genoeg veganistische bronnen van omega-3 – je moet alleen weten waar je moet zoeken! In deze blogpost behandelen we enkele van de meest voorkomende veganistische bronnen van omega-3.

Het eerste type veganistische bron zijn plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, chiazaadolie en hennepzaadolie. Alle drie bevatten ze alfa-linoleenzuur (ALA), dat een essentieel vetzuur is en de bouwsteen voor andere vormen van omega-3. Hoewel ALA kan worden omgezet in eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), is deze omzettingssnelheid relatief laag, zodat het misschien niet genoeg is om in je behoeften te voorzien. Daarom is het belangrijk om aan te vullen met andere veganistische bronnen van omega-3 vetzuren.

Tip: beste vegan omega 3

Walnoten zijn ook een geweldige bron van ALA en EPA en DHA, waardoor ze een goede aanvulling zijn op elk veganistisch dieet. Hetzelfde geldt voor sojabonen en tofu – beide zitten boordevol eiwitten, vitaminen, mineralen en gezonde vetten die ons voorzien van de essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben voor een optimale gezondheid. Bovendien zijn sommige niet-zuivelmelk zoals soja- of amandelmelk verrijkt met extra omega-3 vetzuren, zodat ze ook een goede bron van deze heilzame vetten kunnen zijn.

Ten slotte is zeewier een andere uitstekende bron van omega-3 die veganisten aan hun dieet zouden moeten toevoegen. Zeewier bevat eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), waardoor het een ideale manier is voor veganisten om hun dagelijkse dosis van deze essentiële vetzuren binnen te krijgen zonder afhankelijk te zijn van vis of supplementen op basis van visolie. Sommige soorten zeewier zoals spirulina en wakame bevatten bijzonder hoge gehaltes EPA en DHA, dus die zijn zeker de moeite waard als je meer waar voor je geld wilt!

Tip: algenolie

Conclusie:

Je zou nu een beter begrip moeten hebben over waar veganisten alternatieve bronnen van omega 3-vetzuren kunnen vinden om een goede gezondheid te behouden terwijl ze zich toch aan hun dieetkeuzes houden. Plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, chiazaadolie of hennepzaadolie zijn allemaal uitstekende bronnen, maar walnoten, sojabonen & tofu, melk zonder zuivel en zeewier bieden nog completere voedingsprofielen & grotere hoeveelheden EPA & DHA bij regelmatige consumptie in de juiste hoeveelheden! Dus vergeet niet – het is niet nodig om je toevlucht te nemen tot het eten van vis om aan je Omega 3’s te komen als je de Veganistische levensstijl volgt!