Medisch

Wat is het verschil tussen een tandarts en een kaakchirurg?

Heb je wat aan jouw gebit? Dan is het belangrijk dat je weet bij welke specialist je terecht kunt. Zo kun je kijken naar tandartsen en kaakchirurgen, welke allebei hun eigen werkzaamheden uitvoeren. Voordat je een afspraak maakt, moet je daarom weten wat de verschillen zijn en welke werkzaamheden je aan jouw gebit uit kunt laten voeren bij beide specialisten. Want wat zijn dan de belangrijkste verschillen om op te letten? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij jouw specialist kunt vinden en weer kunt genieten van een mooi gebit. 

De tandarts begint bij de basis 

Een tandarts is een specialist op het gebied van het gebit, waarbij voornamelijk de controle centraal staat. Je moet jouw gebit namelijk regelmatig laten controleren, zodat er geen problemen ontstaan. Daarbij kan een tandarts gaatjes vullen, tanden trekken en tandplak weghalen. Het gaat hierbij voornamelijk om de basisverzorging die nodig is om een goede conditie van jouw tanden en kiezen te bewaren. Naarmate je ouder wordt, kunnen er namelijk ook veel veranderingen plaatsvinden, waardoor jij het verschil snel gaat merken. De tandarts zorgt er dan voor dat jouw gebit bij de basis goed blijft en je geen problemen krijgt. 

De kaakchirurg is er voor complexe behandelingen 

Een kaakchirurg zorgt echter weer voor geheel andere zaken omtrent jouw gebit. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het verwijderen van bepaalde gebitselementen en wortelresten, de transplantatie van gebitselementen en het behandelen van bepaalde klachten bij de kaken en het slijmvlies. De kaakchirurg doet daarom de meer complexe behandelingen en kan tevens helpen bij de behandeling van gezichtsletsel. Deze specialist komt daarom vaak pas nadat je bij de tandarts bent geweest en er een probleem geconstateerd is. Daarbij is er ook vaak een doorverwijzing nodig, maar daarna kun je vrijwel alles aan jouw gebit laten doen door de professional. 

Beide specialisten zorgen voor een goed gebit 

De grootste verschillen zitten hem dus in de behandelingen die de professional uitvoert. Waar een tandarts voornamelijk de behandelingen uitvoert die nodig zijn om jouw gebit in goede conditie te houden, zorgt een kaakchirurg ervoor dat grote problemen opgelost worden. Bij de tandarts heb je ook te maken met een periodieke controle, terwijl je bij de kaakchirurg pas terecht kunt na een doorverwijzing van jouw tandarts. Beide specialisten zijn echter nodig om te profiteren van jouw gebit en de kaak en ervoor te zorgen dat jij geen klachten ervaart.