Medisch

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een medisch specialisme dat zich richt op het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van klachten en aandoeningen aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug die voortkomen uit een afwijkend functioneren van de voeten. De podotherapeut is een paramedicus die is gespecialiseerd in de voet en heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd. Een goede podotherapeut is bijvoorbeeld podotherapeut Deventer.

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut onderzoekt en behandelt klachten aan de voeten en enkels, zoals standsafwijkingen, nagelproblemen, overbelasting of pijnklachten. Podotherapeuten zijn opgeleid om voetafwijkingen te herkennen die kunnen leiden tot klachten elders in het lichaam, zoals de knieën, heupen of rug. Door het aanmeten van orthopedische hulpmiddelen, zoals steunzolen of orthopedische schoenen, kan de podotherapeut helpen om de belasting van de voeten te verminderen en zo klachten te verminderen of te voorkomen. Daarnaast kan een podotherapeut ook advies geven over schoeisel, houding en beweging, en kan hij of zij samenwerken met andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, huisartsen en specialisten in het ziekenhuis.

Wanneer maak je gebruik van podotherapie

Podotherapie kan worden ingezet bij een breed scala aan klachten en aandoeningen, zoals platvoeten, holvoeten, hielspoor, achillespeesklachten, likdoorns, ingegroeide nagels en pijnklachten aan de knieën, heupen of rug. Ook bij specifieke doelgroepen, zoals kinderen, sporters en diabetespatiënten, kan podotherapie een belangrijke rol spelen in het voorkomen en behandelen van voetklachten. Het is belangrijk om bij klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen of rug niet te lang te wachten en tijdig een afspraak te maken bij een podotherapeut. Door een tijdige behandeling kan verdere achteruitgang van de klachten worden voorkomen en kan een optimaal herstel worden bereikt. In Nederland wordt podotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering van de zorgverzekering. Het aantal behandelingen dat wordt vergoed, is afhankelijk van de zorgverzekering en het pakket dat is afgesloten.