Medisch

Welke stappen moeten er ondernomen worden als je een gaatje in je tand hebt?

Wanneer je last hebt van je tandvlees of je tand erg gevoelig is, is het mogelijk dat je een gaatje hebt in je tand. Wanneer je een gaatje in je tand hebt is dit niet zo heel groot probleem. De tandarts kan het gaatje in je tand vullen en dan is het zo opgelost. In deze blog gaan we alles uitleggen rondom een gaatje in je tand.

Wat is een gaatje eigenlijk?

Een gaatje is een plekje op je tand waar het glazuur is weggegaan, het glazuur op je tand zorgt voor bescherming en is daarom erg belangrijk. Wanneer je iets gaat eten of drinken zorgt dit ervoor dat het glazuur laagje zachter wordt, maar als je goed je tanden poetst wordt deze laag weer dikker. Wanneer je glazuur laagje deels weg is heb je dus een beginnend gaatje, dit valt meestal nog wel op te lossen door goed je tanden te poetsen. Doe dit met fluoride tandpasta, deze tandpasta zorgen dat je tanden weer sterker worden. Wanneer het glazuur laagje helemaal eraf is dan ontstaat er een bruin vlekje op je tand. Wanneer de bruine vlek op je tand zit kun je dit niet meer zelf oplossen door te poetsen, de tandarts moet dit vlekje weg halen en dit vullen.

Stappenplan hoe de tandarts het gaatje vult

Veel mensen denken dat het pijn doet om een gaatje te vullen en vinden het daarom best eng, hier een stappenplan hoe ze bij tandarts Almere te werk gaan:

Stap 1 : Je tandarts gaat precies uitleggen wat er gaat gebeuren.

Stap 2 : De tandarts gaat de bruine vlek ( het gaatje ) op je tand schoonmaken met een soort tanden shampoo.

Stap 3 : De tand of kies waar het gaatje in zit wordt met een luchtblazer droog gemaakt.

Stap 4 : Het gaatje wordt met een speciale soort klei gevuld.

Stap 5 : Met een klein haakje wordt er voor gezorgd dat de klei geleidelijk is met je tand zodat je niks raars voelt als je hier met je tong langs gaat.

Stap 6 : Nu gaat de tandarts de klei hard maken met een blauwe lamp.

Stap 7 : Dit waren de stappen voor het vullen van een gaatje, zo simpel is het.

Wat moet je doen om gaatjes te voorkomen

Om gaatjes te voorkomen zijn er een aantal simpele dingen die je er zelf aan kunt doen, namelijk:

  • Eet minder snoep en koek
  • Wanneer je frisdrank drinkt met veel suikers, drink dit in een keer op zodat je tanden hierna kunnen herstellen.
  • Poets je tanden het liefst 3 keer per dag, in de ochtend, in de middag en in de avond.

Heb jij behoefte aan meer informatie over je tanden of heb jij problemen met je tanden zoals een beginnend gaatje of zoiets dergelijks. Kijk op de website van YourDental.nl voor meer informatie.