Medisch

Zorgen voor je partner met Parkinson: tips en advies

Heeft jouw partner te maken met de ziekte van Parkinson? Dan heeft dit een grote impact op jullie leven. Als partner wil jij er zo goed mogelijk voor de ander zijn. Het kan erg zwaar zijn om machteloos toe te kijken hoe de symptomen van Parkinson langzaam de overhand nemen. Je wilt steun bieden, maar wat heeft jouw partner nodig? Hoe weet je wat degene doormaakt en hoe blijf je positief voor de ander? In dit artikel leggen we een aantal tips uit hoe jij voor jouw partner met Parkinson kan zorgen.

De mentale impact

Vanaf het moment dat de diagnose Parkinson bij jouw partner is vastgesteld, staat ineens de wereld op zijn kop. Langzaam zie je jouw partner veranderen door de bijwerkingen van de ziekte. Ondanks dat je jezelf voor jouw partner sterk wilt houden, kan je de impact niet negeren of opkroppen. Probeer de veranderingen te bespreken met een expert, bijvoorbeeld een parkinsonverpleegkundige of een neuroloog. Daarnaast bestaan er ook verschillende praatgroepen en gespecialiseerde Parkinson psychologen waar je terecht kan. Het helpt enorm om met anderen te praten die begrijpen wat je doormaakt.

Neem het regelwerk over

Doordat de lichamelijke en mentale capaciteit van jouw partner langzaam afzwakt, komt er automatisch meer zorg op jouw bord. Jij bent de hoofdverantwoordelijke voor alle huishoudelijke taken, bent degene die de financiële zaken moet regelen en je moet vaak jouw partner naar de afspraken bij de neuroloog brengen. Ondanks dat je vooraf positief bent dat je deze druk aankan, is het beter voor je eigen mentale gezondheid om zo snel mogelijk structuur in deze taken te krijgen. Probeer realistisch te kijken naar wat je aankan en waar je beter hulp voor kan inschakelen.

Verlies jezelf niet in het proces

Het zorgen voor jouw partner wordt ineens jouw dagelijkse prioriteit. Je wilt zo veel mogelijk  steun bieden en helpen waar nodig is. De realiteit is echter dat je niet alles alleen kunt doen. De grote zorg, die je voorheen niet had, is zwaar. Het is daarom belangrijk dat je tussendoor ook aan jezelf blijft denken. Probeer zelf lichamelijk gezond te blijven, zodat je fit genoeg bent om voor jouw partner te zorgen. Probeer soms een moment van rust in te plannen om te voorkomen dat je jezelf voorbij loopt en wees niet bang om hulp te vragen wanneer het teveel lijkt te worden.