Sport

Zijn eiwitpoeders gemaakt van groenten aanbevolen?

In mijn klinische voedingspraktijk, wanneer een klant een eiwitpoedersupplement nodig heeft, raad ik over het algemeen wei-eiwitisolaatpoeder aan, ook al is het gemaakt van een dierlijke bron. Ik hou van het feit dat wei-eiwit alle negen aminozuren bevat die ons lichaam nodig heeft om alle verschillende eiwitten te produceren die we nodig hebben om te functioneren. Wei-eiwit wordt ook gemakkelijk door het lichaam opgenomen en gebruikt, zelfs na een operatie of andere stressvolle gebeurtenissen.

In het verleden noemden voedingsdeskundigen de negen aminozuren de ‘bouwstenen van eiwitten’. Toen begonnen ze ze “de essentiële aminozuren” te noemen, omdat het lichaam deze bouwstenen niet zelf kan maken, maar ze volledig moet halen uit het voedsel dat we eten. De laatste tijd hebben de experts hun bewondering voor de negen aminozuren verder opgewaardeerd door ze “de onmisbare aminozuren” (IAA’s) te noemen. Drie van de belangrijkste IAA’s – leucine, isoleucine en valine – zijn de zogenaamde “aminozuren met vertakte keten”, waarvan wordt aangenomen dat ze helpen bij spierherstel en -vorming, en misschien zelfs bij de regulering van de bloedglucose.
Lactose vrij

Een ander pluspunt van whey-eiwitisolaat of vegan protein is het feit dat het, hoewel het van melk is gemaakt, geen lactose bevat, het enzym in melk dat het spijsverteringsstelsel van zoveel mensen irriteert. Weipoeder werkt dus goed voor mijn patiënten die een afslankoperatie ondergaan en die lactose-intolerant zijn.
Soja varianten

Aangezien het erop lijkt dat een steeds groter aantal van mijn patiënten met bariatrische chirurgie vegetariërs zijn, of eiwitten op basis van melk willen vermijden, raad ik ook eiwitisolaatpoeders aan die gemaakt zijn van soja. Ik heb met mijn patiënten gesproken over verschillende nieuwere vegetarische eiwitpoeders op de markt die ze als alternatieve supplementen kunnen gebruiken. Deze vegetarische eiwitkrachten worden ook gemakkelijk verteerd en opgenomen voor en na de operatie. Ze kunnen qua voedingswaarde vergelijkbaar zijn met wei-eiwitpoeder, hoewel hun IAA-profielen variëren, afhankelijk van hoe ze worden verwerkt.
Andere poeders gemaakt van plantaardige eiwitten

Ik raad mijn patiënten soms andere minder bekende eiwitproducten aan om hun eiwitinname aan te vullen:

Hennepzaad eiwit. Hennep is een voedingskrachtcentrale, waarvan de olie een rijke bron is van meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren (van de “goede” vetten). Hennepzaden bevatten alle negen IAA’s en deze zijn vergelijkbaar met eiwitten die in het menselijk lichaam worden aangetroffen, waardoor ze gemakkelijk en snel te verteren en te assimileren zijn. Bovendien is hennepeiwit ook rijk aan vezels, met 8 gram natuurlijke vezels per portie, zodat het kan helpen bij constipatie en aan uw eiwitbehoeften kan voldoen. (Hennep-eiwit is trouwens volkomen legaal; het is gemaakt van het “mannelijke” deel van de marihuanaplant, dat geen stemmingsveranderende eigenschappen heeft.)

Lees verder op FITSHE